Text Widget

Hello there, this is a custom widget area, you can add anything here or in mollis est fringilla non. Vestibulum et felis lacus. Curabitur sed.

Our Pages

Blog Categories

Arama

Seyahat       İstanbul

Saffet Emre Tonguç'la Kapalıçarşı turu

18.03.2015 Tarihinde yayınlandı

Sacred 7 travel'ın organize ettiği Sevgili arkadaşım Saffet'in kapalıçarşı turuna katıldım.Ukala ben kapalıçarşıyı iyi bildiğimi düşündüğümden bugüne dek pek yeltenmemiştim, bu tura da çatılardan İstanbul'u görmek adına katıldım ve ne kadar utandım anlatamam.Meğer ben Kapalı çarşıyı pek bilmiyormuşum.Sevgili Saffet sayesinde dün yepyeni bir kapalıçarşı keşfettim. Bu arada burada ki dükkanları not alan sevgili Başak Pelister'e de binlerce teşekkür, onun detaylı notları olmazsaydı size isimleri veremezdim.

Öncelikle elimize süper bir harita verdiler, herkese kulaklık ve alıcı dağıttılar.Yani gurubun neresinde olursanız olun Saffeti gayet net ve güzel duyabiliyor, guruptan biraz uzaklaştığınızda ise hemen sesin gidip gelmesinden dolayı acele ile guruba yetişebiliyorsunuz. Saffetin kapalıçarşı turları alışveriş ve hanut üzerine kurgulanmamış sadece bilgi veren eğlenceli bir gezi turu..O yüzden çok sevdim..zaten istesenizde alışveriş edecek zaman yok...Koştur koştur ancak onun hızına yetişiyorsunuz. Arada yaptığı espirilerle de tura başka bir keyif katıyor. 

Önce Nuruosmaniye kapısından girince  Cevahir Bedesten kapısına doğru yürüdük, burada bize bilinen Timurçin,Fuat Kırgız gibi birkaç yerden bahsettikten sonra bedestenin içine girdik, tabii burada daha kapı önünde Ümit Paksoy ve Mavi köşe Diran bey'in dükkanlarından bahsetmeden geçmedi..

Time

Bestende eski kitap ve eski bulabileceginiz Time'dan, Mehmet Abuska ve Sultan Antik'ten bahsettikten sonra  Sevgili Hilat beyin öğrencisi Serhat Geridönmezin dükkanının önünden geçtik..Bu arada Saatçi Ali hertürlü eski saatinizi güvenle tamir ettirebileceğiniz bir adresmiş Bedestende, ben de böylece öğrensdim..... Nicks'în yaprak üzerine yaptığı kaligrafik yazıları ve duaları da  gördükten sonra ikonlar için Necef Antik'in önünden geçip  Klasik İznik çinilerini gördükten sonra  batı kapısından Cevahir Bedestenden çıktık..Orada karşımıza Dhoku (Koray Özgen halı), Ethicon, Yazzma gibi keyifli ve özgün dükkanlar karşımıza çıktı.

Yine Halıcılar ile Yağlıkcılar caddesi çivarında ki İznik Art'ta LVMH için yapılan özel sous platları ve yemek takımlarını görme şansımız oldu..Bunları dilerseniz buradan tedarik etme sansınız da varmış.

Kürkçüler çarşısının biraz dışına çıkarsanız orada kürkçüler çarşısının paralelinde Bakırcılar caddesi lütfüllah sokakta Gramofon Baba Mehmet Beyin küçük, bir o kadar da keyifli dünyasına adım atabilirsiniz. Mehmet bey bir Gramofon operatörü.Yani hertürlü gramofonu tamir eden bir taş plak; gramofon aşığı..Onun o küçük dükkanında oturup taş plaktan yayılan Müzeyyen Senar ve Zeki Müren melodilerini dinlemek başlı başına bir keyifti...



Tabii kapalıçarşıda bazı lezzet mekenlarından da bahsetmeden edemeyeceğiz. Bunların başında Sıra odalardan geçip sağa sapınça Fahri Usta'nın küçük ancak özgün lokantası çıkıyor karşınıza.

Fahri Usta

Saffet'in kelimeleri ile''Sıraodalardaki 5 masalı Fahri ustanın mekanı..Fotograf çektirmeyen usta, aksi mekanı ise çok salaş.Bazen müşteriyi bile tersliyor ancak kapısının önünde hep kuyruk var ve 14.00 den sonra yemek bulmak imkansız..sabah 6.30 da tezgahının başında.Mal getiren herkesin parasını peşin veren, malı beğenmediğinde ise ciddi fırçalayan Fahri usta'nın cumartesi günü helva günü...Vedat Miloru içeri sokmayan, kart isterseniz bizim reklama ihtiyacımız yok diyen belki de kapalıçarşının değil İstanbul'un en özgün dükkanı..'' diye özetliyor Saffet burayı...

Dürümcü Raif

Bunun dışında Fes kafe, Havuzlu restaurant, Derman, parçaçılarda ki Burç Kebap, Beyaz Izgara,Şahin Döner, Dürümcü Raif gerçekten lezzetli yemek yiyeceğiniz adreslerden çarşı içindekiler. Çarşının dışında ise armaggan'ın içinde ki Nar'da ve yine onun yan sokağında konumlanan fes te yemek de keyif..

Köylü Pazarında da birbirinden özgün kumaşlar bulmanız mümkün.bunlardan bazılarını sayarsak Tayyunla, doktorun yerindeki kumaşlar, astarcı han,Yazmacı Necdet Daniş(yani Murat'ın) yeri gerçekten cennet tadında kumaş severlere.

Biz Saffetle bir de çatılara çıkıp İstanbul'u seyrettik, hele hele tüm minarelerden ezan okunurken İstanbul'u seyretmenin keyfine  doymak imkansız. sizinle de bir video paylaşmak istedim.Size de Bu turu yapmanızı tavsiye ederim. Saffete binlerce teşekkür bana böylesi bir gün yaşattığı için.

 

Zincirli Han

 

Sivasli Yazmacı Murat'la selfie

 

Kapalıçarşıda ki en eski dükkanlardan (renove görmemiş)

 Saffet Emre Tonguç'un kapalı çarşı turundan en önemli yerlerin listesi

BU arada önemli bir not applestore'dan GRAND BAZAAR adlı application'ını indirirseniz beğendiğiniz dükkanların yerini orada işaretliyebiliyorsunuz ve bir daha ki sefere kaybolmadan bulmanız çok daha kolay oluyor.