Seyahat etmeyi çok seviyorum…Tabii sık seyahat edince de, seyahat etmenin inceliklerini biraz da olsa öğrendim diyebilirim. Sizlerle de bunları paylaşmak istiyorum. Öncelikle eğer seyahat tarihiniz belli ise uçak biletinizi mümkün olduğu kadar erken ayırtmaya,almaya gayret edin. Ben mümkün olduğu kadar aynı hava yolları ile uçup mil biriktirmeye, bunları da uzun yolculuklarda upgrade için kullanmaya gayret ediyorum. Tecrübelerimden söyleyebilirim ki Hindistan, Ürdün, Dubai gibi doğu ülkelere yapılan seyhatlerde kimi zaman ekonomi sınıfı 4-5 saat için dahi olsa sinir ve sabır sisteminizi zorlayıcı olabiliyor.
Eğer kendi programınızı kendiniz yapmak istemezseniz örneğin Jabiroo.com size özel seyahat tasarımda bulunan ve benim size güvenle önerebileceğim bir site. Gitmek istediğiniz yeri seçiyor, önceden hazırlanan programlara bakıp, siz isteklerinizi iletiyorsunuz; onlar bu doğrultuda size bir program hazırlıyorlar. Bu tür siteleri kullanırken bir şahış maili ya da numarası alamayı ihmal etmeyin, böylelikle seyahat sırasında gereken değişiklikleri ya da olumsuz bir durumda yaşanabilecekleri daha az stresle atlatma olanağına sahip olabilirsiniz. Triptease.com adlı site de ise sizden önce kalanların düşüncelerini okuyabileceğiniz ve otelle direk bağlantı kurarak size özel fiyat talebinde bile bulunabileceğiniz bir başka site. Yine Roomlia.com.com da otel konusunda size hoş bir alternative ve fiyat sunabilecek başka bir alternative. Benim en çok kullandığım sitelerin başında booking.com, expedia.com, momondo.com ve çok yeni keşfettiğim daha boutique otel ya da özel kategoride ki oteller konusunda uzmanlaşmış olan i-escape.com adlı siteleri sayabilirim.
Uçak konusunda direk havayollarından yer ayırtabileceğiniz gibi expedia, booking.com, skiplag.com gibi sitelerden de yardım alabilirsiniz. Ben bu konuda hala biraz eski kafalı davranıp seyahat acentası kullanıyorum. Makul fiyatlı ve rahat uçuşları onlar sayesinde buluyorum zira doğru kombinasyonu doğru fiyata bulmak adına bilgisayarınızın başında saatler geçirmeniz gerekebilir. Skiplagged.com bu konuda israrlıysanız başvurabileceğiniz bir site.
Eğer kendi seyahatinizin planlayanlardansanız şehir turları için her zaman kaldığınız otelin concierge servisinden yardım almanızı öneririm. Unutmayın herşeyin bir bedeli var eğer kendi seyahatinizi kendiniz planlıyı
Anlardansanız gideceğiniz ülkenin vize gerektirip gerektirmediğinden, görülmesi gereken yerlere, gerekiyorsa rehber organizasyonuna dek ciddi bir araştırma ve çalışma yapmanız gerekir.Bunun içinde saatlerinizi internet başında geçirmeyi göze almalısınız.
Uber genellikle seyahatlerimin vazgeçilmez kurtarıcısı. Taxi derdine son veren bu uygulamayı da telefonunuza indirmenizi öneririm.Zaten ben bu uygulamayı İstanbul da da çok sık kullanıyorum. Rome2Rio.com ise bir noktadan diğerine en hesaplı hangi araçlarla, tren vapur gibi alternatiflerini de size sunan hayatı gerçekten kolaylaştıran bir site. Uçuşlarınız uzun olacaksa ve jetlag sorununu da ilaçsız atlatmak isteyenlerdenseniz Jetlagrooster.com u ziyaret etmelisiniz.
Gideceğiniz şehirde lokanta seçimleriniz için opentable, zamato ve tripadvisor daha önceki müşterilerin düşüncelerini okuyabileceğiniz aynı zamanda da yer ayırtabileceğiniz siteler. Ben genellikle tüm öğlen ve akşam rezervasyonlarını gitmeden yapmaya özen gösteriyorum. Farklı ve hoş lokantalar bulma konusunda kalacağım otelin concierge servisinden ya da daha önceden oraya gitmiş damak tadına ve zevkine inandığım dostlarımdan ya da bazı seyhat sitelerinden yardım alıyorum. Genelde popular yerler tercih edildiğinden son anda rezervasyon yapmanız oldukça zor olabiliyor o yüzden sizinde planınızı önceden yapmanızı tavsiye ederim.herzaman son dakika iptal ya da değiştirme sansınız varunutmayın.
Yakın zamanda çok iyi bildiğim bir şehirde otel yerine airbnb aracılığı ile kiraladığım evde kalma keyfi yaşadım, çok da memnun kaldım. Ne olursa olsun bir evde kalmanın keyfi başka oluyor. Tabii bu konuda bazen şansızlıklar da oluyormuş ancak bırakılan eleştiri ya da olumlu notları detaylı okursanız ve yer hakında sahibine detaylı sorular sorarsanız sanırım sorun yaşama şansınızı azaltabilirsiniz.
Packpoint adlı site ise hangi tarihler arasında nereye ne için gittiğinizi yazdığınızda yanınıza almanız gerekenlerin detaylı bir listesi ile karşılaşıyorsunuz. (Packpnt.com) Tabii weather.com da benim telefonumda olan ve gitmeden o şehrin havasını kontrol ettiğim uygulamalardan biri.
Şimdi gelelim benim kendi uyguladığım hayatımı kolaylaştıran detaylara… Seyahatleriniz de mutlaka yumuşak katlanabilir extra bir çantayı bavulunuza koymanızı öneririm. Nedense ben hiç alışveriş yapmadan döndüğümü düşündüğüm seyahatlerde dahi gittiğim kilodan daha fazla dönüyorum ve aynı bavula sığmakta zorlanıyorum….Hele Hindistan ya da Thailand gibi egzotik bir ülkeye gidiyorsanız bu çantanın çok küçük olmamasında fayda var zira buralarda yerel pazarlarda o kadar farklı ve ucuz şeyler buluyorsunuz ki..
Seyahat bavul tartısı da benim için seyhat çantamın içinde olmazsa olmazım. Kontuar önünde valiz açma ve ortaya saçılan eşyaları valiz kilosuna uydurma sıkıntısını da bertaraf ettiren bu küçük alette benim için vazgeçilmez… Tabii içinde buharlı seyahat ütümün ve farklı elektrik adaptörlerimin de bulunduğu minik seyahat boyu tuvalet eşyalarımın olduğu tuvalet çantam her seyahat sonrası yenilenip hazır bekliyor ki son dakika birşey unutmayayım.
Ben mutlaka güvenlik kontrolunden sonra bir şişe su alıp uçağa onunla binenlerdenim.. Uçusunuz uzunda olsa kısa da uçuşlarda su tüketmeniz oldukça önemli.
Uçuşlarınızda mutlaka gürültüyü kesen kulaklarınızın da yanınızda olduğundan emin olun. Böylece yanınızda devamlı ağlayan bir bebek dahi otursa siz sıkıntı çekmeden müziğinizi dinleyerek uyuyabilirsiniz.
Son dönem satılan çipli bavul etiketleri de , bavullarınızın kaybolmasında gibi bir talihsizlik de size rahatlatacak bir uygulama. Bu çipler sayesinde bavulunuzun nerede olduğu kolaylıkla bulunabiliyor.Tabii çalınmalar konusunda da bu uygulama oldukça etkili.
Bir de benim shopigo.com’dan aldığım ancak amazon gibi farklı internet sitelerinde de satılan kendi küçük torbası içinde ki seyahat battaniyem, yastık kılıfım ve göz bandımda özellikle uzun yolculuklarda uçuşuma keyif katıyor.Bazen bunun içine homemadearomaterapi.com sitesinden aldığım minik antivirus veya jetlag yastıklarını da ekliyorum. Zinio.com’dan ipadime yüklediğim dergilerimde kollarım kopmadan yanımda kaç dergi taşıyabilirim derdine düşmeden tüm yolculuk boyu okuyabileceğim hoş alternatifleri kolaylıkla yanımda taşıma olnağı sunuyor. Ne var ki hala kitap konusunda dijitale geçemedim, yanımda mutlaka bir bazen iki kitapta oluyor.L