Text Widget

Hello there, this is a custom widget area, you can add anything here or in mollis est fringilla non. Vestibulum et felis lacus. Curabitur sed.

Our Pages

Blog Categories

Arama

Seyahat

Happy Holi

11.01.2018 Tarihinde yayınlandı

Hindistan’da ki bahar kutlamaları, yani Holly Festival kadar renkli başka bir festival var mı bilemem ancak benim hayatımda gördüğüm en eğlenceli bayramlardan biri olduğu kesin. Her sene Mart ayında kutlanan ; baharı karşılamak için insanların birbirlerine renkler atarak kutladıkları bu bayramın aslında çok eskilere mitolojiye ve efsanelere dayanan bir hikayesi var.

Hiranyakasipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Ne var ki güç şarhoşluğuna düşen Hiranyakasipu, herkese emretmeğe, hükmetmeğe yeltenir. Oğlu Prablah bu durum karşısında babasına baş kaldırır. Buna çok öfkelenen Hiranyakasipu oğlunu öldürmeye çalışır ancak tanrı Vishnu onu her seferinde kurtarır. Sonunda Prablah’ı kardeşi Halika’nın yanında uyurken yakalar ve Prablah’ korumaya çalışan Halika’yı öldürür.Buna çok öfkelenen Tanrı Vishnu’da Hirayakasipu’yu öldürür. İşte o günden beri kötülüklere karşı iyliğin sembolü olarak Holi festival kutlanır.

Holi Festivalinin bu anlamlı hikayesinin ötesinde birçok da ritüeli var.Bizim hıdrellez festivalini de andıran özellikleri olan festival için şehirlerde, köylerde hep aynı ritüele şahit oluyorsunuz. Dev bir kukla etrafı odunlarla çevriyor, Holi gecesi kötülüğü temsil eden bu kukla müziklerle danslarla şenlik havasında yakılıyor. Herkes evine bu yanmış ateşten bir parça götüyor ki, evlerini kötülüklerden koruyabilmek; kötülüklerle savaşabilmek için.

Ertesi gün ise renklerin günü. Holi festivalinin bu kadar renkli olması da yine mitolojik bir hikayeye bağlı.Hint Tanrılarından Lord Krishna, cildi rengarenk olan arkadaşı Radha’yı kıskanır.Bunu annesi Yashoda’ya söyleyen Krishna, bir sabah uyandığında annesinin yüzünü rengarenk boyadığını görerek çok mutlu olur ve böylece Holi festivalinin temeli atılır.Toprak özlü boyaların kullanıldığı sarı, pembe, yeşil, kırmızı, tutuncu renklerin ağırlıkta olduğu bir gün yaşanır tüm Hindistanda. Şarkılar müzik eşliğinde sokakta gördüğünüz herkes happy holi diyerek eline aldığı boyaları birbirinin yüzüne sürer, su ile boya karışımlı su tabancaları ile suların da üstünüze püskürtüldüğü günde her aile kendi evinde, avlusunda, sokakta bu mukluluğu birbiriyle paylaşır.

Her ne kadar da kırmızı renk 3-4 gün boyunca saçımdan ve vücüdümdan çıkmasa da ben böylesi bir günü yaşamaktan dolayı çok mutluyum.HAPPY HOLİİİİ.